Χειροποίητα προϊόντα αρωματοθεραπείας-Φυσικά βοτανοιάματα και καλλυντικά

Χειροποίητα προϊόντα αρωματοθεραπείας-Φυσικά βοτανοιάματα και καλλυντικά

Βάμματα βοτάνωνΒάμματα βοτάνων

Με τη μέθοδο της εκχύλισης των βοτάνων σε αλκοολικό διάλυμα, φτιάχνονται θεραπευτικά βάμματα για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, του ουροποιητικού, για αποτοξίνωση, ρύθμιση γυναικείων ορμονών, δυσπεψία, αϋπνία, σεξουαλική τόνωση κ.ά. Έτσι υπάρχουν βάμματα από εχινάκεια, λυγαριά, νταμιάνα, μάκα, αρκτοστάφυλο, ταραξάκο, σκόρδο, μέντα, καλέντουλα, χαμομήλι, λεβάντα, φασκόμηλο, γαιδουράγκαθο, κ.ά...

Τα βάμματα παρασκευάζονται με την εμβάπτιση του βοτάνου σε πόσιμο αλκοόλ. Το αλκοόλ βοηθάει στην ευκολότερη διάλυση και απορρόφηση των ενεργών συστατικών του φυτού, για αυτό και τα βάμματα είναι δραστικότερα και ισχυρότερα από τα εγχύματα ή τα αφεψήματα. Η χρήση τους είναι κυρίως εσωτερική.


Βάμμα αρκτοστάφυλου (Arctostaphylus uva ursi)
Το Uva Ursi είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού, ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη μολύνσεων της ουροφόρου οδού. Περιέχει την αρμπουτίνη, η οποία μετατρέπεται σε υδροκινόνη μέσα στην ουροφόρο οδό και είναι αποτελεσματικό  αντισηπτικό ενάντια στο Ε.coli.
Η αντιβακτηριδιακή δράση του  uva ursi  είναι πιο αποτελεσματική σε αλκαλικό περιβάλλον.
Κατά τη διάρκεια της ουρολοίμωξης, συνεπώς, είναι καλό να αποφεύγονται ο καφές, το μαύρο τσάι, το κρέας, το λευκό αλεύρι, η ζάχαρη, οι ντομάτες και τα εσπεριδοειδή, τροφές που οξινίζουν τα ούρα.
Για την αλκαλοποίηση των ούρων συνίσταται η λήψη 6-8 γρ μαγειρικής σόδας διαλυμένης στο νερό.

 Η θεραπεία δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 2 βδομάδες. Να μην εφαρμόζεται από εγκύους και από υπερτασικούς.

Βάμμα εχινάκειας (Echinacea sp.)
H ρίζα της εχινάκειας χρησιμοποιείται για την τόνωση του ανοσοποιητικού και του λεμφικού συστήματος, γι’ αυτό και αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν πρέπει να ενισχυθεί η άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού (γρίπη, κρυολόγημα). Είναι αιμοκαθαρτικό βότανο που διεγείρει τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία καταστρέφουν ιούς και βακτήρια.

Η εχινάκεια είναι ένα φυσικό υποκατάστατο των αντιβιοτικών, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Χρησιμοποιείται και για την καταπολέμηση φλεγμονών και μολύνσεων (ουρολοιμώξεις), κολικών και δερματικών παθήσεων (ψωρίαση, έρπης, έλκος, πληγές, εγκαύματα, ακμή). Έχει αντιβιοτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις και διεγερτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται τόσο για πρόληψη όσο και για θεραπεία.
Το βάμμα εχινάκειας είναι ένα φυσικό προϊόν που ενισχύει τις άμυνες του οργανισμού χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Βάμμα λυγαριάς (Vitex agnus castus)
Η λυγαριά έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τις ορμόνες του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Μειώνει τα υψηλά επίπεδα προλακτίνης και εξισορροπεί τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων.

 Είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του προεμμηνορησιακού συνδρόμου, κυρίως για το πρήξιμο, τον πόνο του στήθους και την κακοδιαθεσία.  αλλά όχι για πονοκεφάλους και ημικρανίες. Ρυθμίζει τον κύκλο όταν αυτός έχει πολύ μικρή ή πολύ μεγάλη διάρκεια, την αμηνόρροια και ανακουφίζει από τους πόνους της περιόδου. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από τρεις κύκλους. Η θεραπεία πρέπει να είναι συνεχής και τα αποτελέσματα που επιτυγχάνονται μετά από έξι μήνες παραμένουν ακόμα και όταν διακοπεί η λήψη του φυτού.
Η λυγαριά αυξάνει τη γυναικεία γονιμότητα, μειώνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων και βοηθάει τις γυναίκες που θέλουν να σταματήσουν τα αντισυλληπτικά και να προβούν σε εγκυμοσύνη.
Επίσης χρησιμοποιείται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης, κυρίως για το πρήξιμο, τις εξάψεις και τις ακανόνιστες περιόδους.
Προσοχή όμως: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται παράλληλα με άλλες ορμονικές θεραπείες και αντισυλληπτικά, ούτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Βάμμα ταραξάκου (Taraxacum officinale)
Το ταραξάκο ή πικραλίδα ή άγριο ραδίκι είναι ένα πολύ ωφέλιμο φυτό, και σαν φαγώσιμο αλλά και σαν βότανο. Είναι ήπιο χολερετικό, διουρητικό, πικρό τονωτικό και διεγερτικό της όρεξης. Διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και ταυτόχρονα αποτελεί μια από τις καλύτερες φυσικές πηγές καλίου, πράγμα που το καθιστά εξαιρετικό διουρητικό χωρίς παρενέργειες. Έτσι, βοηθά στην κατακράτηση νερού οφειλόμενη σε διάφορες αιτίες και χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν οιδήματα και παχυσαρκία.

 Καθαρίζει το αίμα και είναι πολύ αποτελεσματικό  όταν χρειάζεται να απομακρυνθούν τοξίνες από αυτό, όπως σε περιπτώσεις υψηλής χοληστερίνης, διαβήτη, δερματικών παθήσεων και γενικότερα αποτοξίνωσης. Αποτελεί επίσης ένα εξαιρετικό τονωτικό του ήπατος, βοηθώντας σε δυσλειτουργίες του ήπατος, της  χοληδόχου κύστεως και στην ανεπαρκή παραγωγή χολής.
 Είναι πολύ ευεργετικό επίσης σε προβλήματα δυσπεψίας,  ιδιαίτερα στη  πλήρη πέψη του λίπους.
 Τα φύλλα του περιέχουν υψηλή ποσότητα σιδήρου και η κατανάλωση του φυτού ή του βάμματος  ανεβάζει τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, χρησιμοποιείται δηλαδή κατά της αναιμίας.