Χειροποίητα προϊόντα αρωματοθεραπείας-Φυσικά βοτανοιάματα και καλλυντικά

Χειροποίητα προϊόντα αρωματοθεραπείας-Φυσικά βοτανοιάματα και καλλυντικά

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Χημικές ουσίες στα καλλυντικά

Ο μέσος καταναλωτής χρησιμοποιεί περίπου 25 διαφορετικά προϊόντα, καλλυντικά και προϊόντα ατομικής υγιεινής που περιέχουν περίπου 200 διαφορετικές χημικές ουσίες.

Περίπου το 70% των ουσιών που απλώνονται στο δέρμα απορροφούνται στο εσωτερικό του. Μερικά από τα χημικά που βρέθηκαν σε καλλυντικά περιείχαν φθαλικές ενώσεις, ακρυλαμίδια, φορμαλδεύδη και οξείδια αιθυλενίου, ουσίες που έχουν χαρακτηριστεί καρκινογόνα ή τοξίνες του αναπαραγωγικού συστήματος.

Ένα στα εκατό προϊόντα στην αγορά, περιέχει συστατικά που έχουν πιστοποιηθεί ως καρκινογόνα, ανάμεσα τους σαμπουάν, λοσιόν, βάσεις makeup και κραγιόν χειλιών. Περίπου το 95% από τις 15.000 ουσίες που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα ατομικής υγιεινής δεν έχουν ποτέ αξιολογηθεί για την ασφάλεια της χρήσης τους.

Αρκετές από τις ύποπτες ουσίες μιμούνται τις ορμόνες και ονομάζονται ορμονικοί διαταράκτες. Τις ουσίες αυτές τις βρίσκουμε όχι μόνο στα καλλυντικά αλλά στο νερό και τον αέρα, στις τροφές, τα φάρμακα, στα καθαριστικά σπιτιού.Δείτε τα αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου, Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα, με τίτλο "Ένας υπέροχος χημικός κόσμος"


Στο YouTube Θα βρείτε και τα υπόλοιπα αποσπάσματα της εκπομπής.