Χειροποίητα προϊόντα αρωματοθεραπείας-Φυσικά βοτανοιάματα και καλλυντικά

Χειροποίητα προϊόντα αρωματοθεραπείας-Φυσικά βοτανοιάματα και καλλυντικά

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Πώς αναγνωρίζουμε τα φυσικά καλλυντικά


Η βιομηχανία καλλυντικών χρησιμοποιεί μια ατελείωτη λίστα από χημικά συστατικά που στο πέρασμα των χρόνων και μετά από τις ανάλογες έρευνες αποδεικνύονται αλλεργιογόνα, καρκινογόνα ή επικίνδυνα για τον άνθρωπο και επιβλαβή για το περιβάλλον.

Έτσι, το ενδιαφέρον του κόσμου άρχισε να στρέφεται στα φυσικά καλλυντικά με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μια καινούργια, μεγάλη «πράσινη» βιομηχανία καλλυντικών και να εμφανιστούν νέα σκευάσματα με την ονομασία οικολογικά, φυτικά φυσικά, από βότανα κλπ.

Τα περισσότερα όμως από αυτά τα σκευάσματα που βαφτίζονται φυσικά προϊόντα χρησιμοποιούν αυτές τις λέξεις κλειδιά για να παραπλανήσουν τον καταναλωτή που έχει άγνοια χωρίς να είναι στην πραγματικότητα αυτό που αναγράφουν. 

Για να ξεδιαλύνουμε τη σύγχυση γύρω από τι είναι φυσικό και τι όχι θα πούμε τα εξής:

Ο όρος φυτικό έρχεται να περιγράψει κάθε τι που προέρχεται από τα φυτά. Τόσο γενικός είναι αυτός ο όρος, ώστε φυτικό θα μπορούσαμε να πούμε το κώνειο (είναι δηλητήριο), όπως φυτικό είναι και το ελαιόλαδο (εξαιρετική τροφή).
Στα καλλυντικά συχνά αναζητούμε και παίρνουμε πρώτες ύλες από το φυτικό βασίλειο, στο οποίο ανήκουν όλα τα φυτά της ξηράς όπως πχ. το χαμομήλι, από το θαλάσσιο βασίλειο, όπως τα φύκια, από το ζωικό βασίλειο, όπως το μέλι και η πρόπολη και από το ορυκτό βασίλειο, όπως η άργιλος…

 Όμως κάθε καλλυντικό δεν μπορεί να έχει ΜΟΝΟ αυτές τις πρώτες ύλες για να δημιουργηθεί. Έτσι μια σειρά από ΑΛΛΕΣ ουσίες, όπως γαλακτωματοποιητές, συντηρητικά, τασιενεργά, εξισορροπιστές ιξώδους και ph, αντιμικροβιακά, χρωστικές, αρώματα κλπ. συμπληρώνουν τη συνταγή κάθε καλλυντικού.

Η ταμπελίτσα λοιπόν «φυτικό» σε ένα καλλυντικό αναφέρεται απλά στο ότι ίσως περιέχει περισσότερα συστατικά που προέρχονται από φυτά,  αλλά είναι απίθανο να έχει μόνο αυτά. Φυσικό σκεύασμα είναι αυτό που έχει 100% φυσική σύσταση. Αν περιέχει κάποια φυσικά εκχυλίσματα σε μικρό ποσοστό ενώ η υπόλοιπη σύνθεσή του είναι συνθετική, τότε δεν είναι φυσικό.  Δηλαδή, το ότι ένα προϊόν μπορεί να περιέχει 5% εκχύλισμα φασκόμηλου ενώ το υπόλοιπο 95% να είναι χημικά συστατικά, δεν το κάνει φυσικό, παρόλο που στην ετικέτα μπορεί να αναγράφει «προϊόν βότανων»….

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν μπορεί πραγματικά να υπάρξει φυσικό καλλυντικό. Η φύση και ιδιαίτερα, το φυτικό βασίλειο προσφέρουν πληθώρα συστατικών με δράσεις ανάλογες με αυτά που αναφέραμε: για γαλακτοματωποίηση, συντήρηση, αντιμικροβιακή χρήση, μεταβολή του ph, χρωματισμό, αρωματισμό κλπ. δηλαδή όλα όσα χρειάζεται η παρασκευή και η συντήρηση ενός καλλυντικού.
Όμως κοστίζει πολύ η παραγωγή τους γι’ αυτό και δεν εφαρμόζεται. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι χρειάζονται 50 τόνοι λεβάντας (φυτού) για 5 κιλά αιθέριου ελαίου λεβάντας. Αντιθέτως στο εργαστήριο το άρωμα λεβάντας παράγεται με  μια απλή χημική ένωση με πολύ μικρότερο κόπο και πολύ χαμηλότερο κόστος, έτσι το τελικό 
προϊόν δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως το τελικό περιέχει αγνή λεβάντα.
Η λογική που υπερισχύει στο εμπόριο είναι να επιτευχθεί μέγιστη παραγωγή με το ελάχιστο δυνατό κόστος κι έτσι να υπάρχει μεγαλύτερο κέρδος στην πώληση.

Κάτι άλλο που συμβαίνει είναι ότι τα φυσικά καλλυντικά δεν έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και σε συνθήκες ζέστης και ήλιου υφίστανται αλλοίωση της υφής και της πυκνότητας τους, κάτι που είναι φυσιολογικό και που συμβαίνει σε όλα τα φυσικά προϊόντα  Τα καλλυντικά που παραμένουν αναλλοίωτα όσο χρονικό διάστημα και αν παρέλθει αναμφίβολα περιέχουν χημικά συντηρητικά και άλλα επιβλαβή πρόσθετα.

Επειδή το κόστος των αιθέριων ελαίων είναι πολύ υψηλό κι επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν πια συνηθίσει τις τεχνητές μυρωδιές,  πχ. άρωμα ωκεανού, άρωμα musk κλπ, οι εταιρίες για να αρωματίσουν τα προϊόντα τους χρησιμοποιούν συνθετικές αρωματικής ουσίες. Πρόκειται για τη γνωστή λέξη parfum ήfragrance που βρίσκεται σχεδόν πάντα στο τέλος της λίστας των συστατικών ενός προϊόντος.

Το συνθετικά αρώματα μπορεί να αποτελούντα μέχρι και από 300 διαφορετικά χημικά συστατικά. Χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλα τα σαπούνια, αφρόλουτρα, καλλυντικά και απορρυπαντικά και πλέον είναι αποδεδειγμένο ότι κρύβουν νευροτοξικές, αλλεργιογόνους και ορμονικές ουσίες που διεισδύουν στο σώμα με πολύ βλαπτικές επιδράσεις όπως  αλλεργίες, αναπνευστικά προβλήματα καθώς και ύπουλες ορμονικές διαταραχές. Ιδιαίτερα επικίνδυνες για ορμονικά προβλήματα είναι  οι φθαλικές ενώσεις  και τα συνθετικά musk.

Η χρησιμοποίηση επομένως αρώματος parfum αυτόματα αποκλείει ένα προϊόν από το να είναι φυσικό.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι πρέπει πάντα να διερευνούμε τα συστατικά ενός προϊόντος είτε ρωτώντας κάποιον ειδικό (Αισθητικό, Φαρμακοποιό, Γεωπόνο, Χημικό) είτε αναζητώντας στο διαδίκτυο για τα συστατικά του.